חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מי שומר לנו על הספרים
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1415 - כל המדורים ברצף
הערכה – תנאי לשותפות
חדש על המדף
להגיע לאצבע החמישית
קטורת
להאריך בברכה
קדושת השבת
הלְבֵנָה הסודית
אליהו מבשר הגאולה
מי שומר לנו על הספרים
תשעה מאזינים

זה היה עוד ספר שגרתי לכאורה שנטל לידיו יוסף לייכטר (57), ספרן בספרייה הלאומית בירושלים, לצורך קטלוגו. לייכטר החל לדפדף בספר, ואז הבחין בדבר שגרם לו לעצור. זו הייתה חתימת ידו של האדמו"ר בעל 'אמרי אמת' מגור. "לאדמו"ר הייתה ספרייה ענקית שנעלמה בשואה", מספר לייכטר. "חתימה זו, לצד חתימת אחיו, רבי משה-בצלאל, הייתה למעשה שריד מרגש לספרייה הגדולה".

נער צעיר היה לייכטר כשהתבקש לטפל ב'אוצר הספרים' ב'ישיבת הכותל', שבה למד. לאחר חתונתו הוסיף לעסוק בתחביב האהוב עליו: ספרים. הוא עבד בספריית 'בית אריאל' בירושלים וכעבור עשר שנים קיבל הצעה - לעבוד באגף התורני בספרייה הלאומית, שעליו מופקד דוד הנגבי.

'מודיעין' הספרנים

מניין כל הספרים? "יש חוק", מסביר לייכטר, "המחייב כל מחבר ספר ומוציא לאור לשלוח שני עותקים למשמרת בספרייה הלאומית. ההוצאות המוּכרות עושות זאת דרך קבע. הקושי הוא דווקא בציבור התורני, שבו רבים מפרסמים את ספריהם בכוחות עצמם ולא תמיד מוּדעים לחוק". מי שאינו שולח את ספריו, יקבל תזכורת: "יש לנו מגוון אמצעים להגיע לספרים חדשים: החל מקטלוגים, פרסומות, סקירות במדורי ספרים, וכלה ב'מודיעין' שאנחנו מפעילים, באמצעות חוג ידידים".

איזה עניין יש למחבר ספר לשלוח שני עותקים לספרייה? מהחיוך שעולה על פניו, אפשר להבין שלייכטר שומע הרבה את השאלה הזאת. "ראשית, הספרייה מבטיחה את שימור הספר לדורות", הוא משיב. "כמו-כן, לאגף התורני באים מבקרים רבים, מרבנים ועד חוקרים. למחבר ספר יש עניין שספרו יגיע לקהל רחב, ובפרט לאישים בולטים בעולם הספר, שבאים אלינו דרך-קבע". לייכטר מציין כי היו שהתלוננו על שמחייבים אותם לשלם מכיסם את דמי המשלוח. "בדיוק בשבילם הקמנו נקודות איסוף בערים החרדיות", הוא אומר.

תגליות בספרייה

קצת מספרים: בכל שנה הספרייה מקבלת עשרת-אלפים ספרים, מתוכם 3500 ספרים תורניים. 12 אלף ספרי קבלה וחסידות נתרמו לאגף מאת הפרופ' גרשום שלום. בספרייה כולה למעלה מחמישה מיליון פריטים, ובהם כתבי-יד, תצלומים, ספרים נדירים ועוד.

"יש אצלנו בין-היתר כתב-יד עתיק של הרמב"ם וכתבי-יד של 'ראשונים' ו'אחרונים'". ומהו הספר העתיק ביותר? הגדה של פסח שנדפסה בספרד בשנת רמ"ב, במלאות עשר שנים לגירוש היהודים. "זה העותק היחיד בעולם", מעיר לייכטר.

אין תחליף

העיון בספרים מרתק אותו: "יש אצלנו קונטרס 'שחיטות ובדיקות' שמחברו אינו מוּכר לנו ולא הופיע בשום מאגר. אך יש בו הסכמה מה'פני יהושע' שהדהימה אותי. בהסכמה נכתב כי מעכשיו שום שוחט לא יקבל 'קבלה' אם לא ייבחן על הספר הזה. לא הצלחתי להבין איך הקונטרס הזה אינו מופץ באלפי עותקים".

גם בעידן הדיגיטלי לייכטר סבור שערך הספרייה הפיזית היה ונשאר: "שום דבר לא יחליף את התחושה הממשית של קריאת ספר. נוסף על כך, מטעמי זכויות יוצרים, ספרים רבים אינם קיימים בשום מאגר אלקטרוני".


חיים לצד הספרים. לייכטר בספרייה


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)