חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

תפילת ערבית מוקדמת
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1587 - כל המדורים ברצף
הזהות היהודית יקרה לנו
יש חדש
לנצל כל דבר בשלמות
קרבנות הנשיאים
להתרגש ולהודות
לא ללכת בגדולות
שבת היא מלזעוק
האחרונים זוכים
מה שגבאי צריך לדעת
תפילת ערבית מוקדמת

שאלה: כשהציבור מתפלל ערבית קודם צאת הכוכבים, האם עדיף להתפלל עמו ולחזור על קריאת שמע בזמנה, או להמתין ולהתפלל בזמן ביחיד?

תשובה: זמן תפילת ערבית הוא אחר צאת הכוכבים, ומי שיש לו מניין אז, לא יצטרף לתפילה מבעוד יום. ואולם כשהציבור עלול להתפזר ויקשה לארגן מניין בזמנה, מותר להתפלל מבעוד יום. לדעת השולחן ערוך עדיפה תפילה בציבור מתפילה ביחיד בזמנה. לעומת זה, לדעת הגר"א עדיף להתפלל בזמנה (בשבת או בחול) ביחיד.

אדמו"ר הזקן כתב על כמה עניינים שבהם "נהגו אבות אבותינו כדעת המקילין, ובדורות הללו רבו כמו רבו הנוהגים להחמיר", ואחד מהם – תפילת ערבית בזמנה. והצמח-צדק פסק, שמי שמקפיד תמיד להתפלל בזמנה, עדיף שימתין ויתפלל ביחיד.

מי שמצא ציבור המתפלל ערבית והמניין כבר קרא קריאת שמע וברכותיה ועומד להתפלל שמונה-עשרה, וידוע לו שלא ימצא מניין אחר-כך, מצד הדין יתפלל עם הציבור, ואחר-כך יקרא קריאת שמע עם ברכותיה, מפני שתפילה בציבור חשובה מסמיכת גאולה לתפילה בערבית. אבל לדעת המקובלים מוטב להתפלל ביחיד כסדר התפילה, וכן מנהג חב"ד.

מקורות: שו"ע או"ח רלג,א. רלה,א. רלו,ג, משנ"ב וכף החיים. הלכה ברורה (להרב דוד יוסף) רלה ס"ג-ד, וש"נ. דברי חמודות על הרא"ש, ברכות פ"ד ס"ק טו. שו"ת אדמו"ר הזקן סו"ס ז. צמח צדק, חידושים על הש"ס א,ג. קצות השלחן בבדה"ש סו"ס כז.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)