חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

להחזיר את האיזון בין המערכות
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1688 - כל המדורים ברצף
לאהוב בלי 'אבל'
יש חדש
שמחת הניצחון על הרע
מועדי ישראל
'לשחוט' שוחט?
ללמוד לרקוד
בית לברכה
לתקן את התוהו
להחזיר את האיזון בין המערכות
מוצר פגום לצדקה

הוא רב, פרופסור ואדם עסוק מאוד. לא קל היה להשיגו לשיחה. "רוב היום הוא לומד תורה בביתו, ברמת-גן. "הטלפון לא לידו", סיפר לנו אחד מידידיו של הרב אהרן נמדר (73). הוא כותב ספרים, מפרסם מאמרים, מייעץ ומרצה. בעת האחרונה השיק את ספרו העשרים ושלושה: 'שיטת המשפט של ההלכה'.

אחרי שנתיים של עמל סיים להגדיר עשרים ואחד מאפייני יסוד של ההלכה וחוקיה, המתפרסים על פני 360 עמודים. "המאפיינים המיוחדים מנתחים את המצוות היהודיות עם החובות המשפטיות – המרכיבים של ההלכה היהודית", מתמצת הפרופ' נמדר. הוא זוכה להערכה גדולה בקרב עמיתיו ובצמרת עולם המשפט. בעבר שימש סגן ראש לשכת עורכי הדין ויו"ר המכון להשתלמות.

שורש הבעיה

אחד הנושאים המרכזיים שעלו במערכת הבחירות האחרונה היה סמכויות בית המשפט ואובדן האמון הציבורי במערכת המשפטית. כשאנו מעלים את הסוגיה באוזני נמדר, הוא נשמע טעון, אך מסויג. "מתקיים שיח מתלהם ואינני רוצה להיות שותף בו", טען. לבסוף נעתר לפרוש את משנתו הסדורה.

"האם יש למדינת ישראל חוקה?", מציג נמדר את השאלה שבעיניו היא שאלת המפתח. "התשובה שלילית. הגוף שבסמכותו לכונן חוקה הוא הכנסת, וזו בחרה שלא לעשות זאת, ולא במקרה. ואז, ביום בהיר בשנת 92', החליט בית המשפט העליון להפוך את חוקי היסוד לחוקה ולהעמידם מעל חוקי הכנסת, בלי שקיבל סמכות לכך. כאן שורש הבעיה".

הכנסת איבדה רלוונטיות

לדעתו, החלטה זו של בית המשפט העליון שיבשה את מערך האיזונים העדין בין המערכות. "להפוך חוקי יסוד לחוקה אפשר רק בהחלטה של נבחרי העם, לא של בית המשפט. זה דבר עליון בחקיקה", הוא טוען בלהט. "ברגע שהם קבעו על דעת עצמם שחוקי היסוד הם חוקה, הם יכולים לבטל כל חוק בטענה שהוא נוגד את החוקה. כך איבדה הכנסת את כל הרלוונטיות. הכנסת יכולה לחוקק חוק שלוש פעמים, ובית המשפט ידחה אותו!".

הפרופ' נמדר סבור שהתנהלות זו של בית המשפט גורמת לאובדן אמון בבית המשפט. "מצופה מאדם שלקח דבר שלא בסמכות, לנהוג בצניעות. כאן קורה ההפך. קחו למשל את חוק הלאום, שמגדיר את ישראל כמדינת העם היהודי. זה חוק יסוד. גורם כלשהו מגיש ערעור לבית המשפט העליון. מה קורה במקום מתוקן כשמישהו מנסה לערער על חוק יסוד? זורקים אותו מכל המדרגות. ומה השיב בג"ץ? 'נדון בעתירה'. איפה נשמע דבר כזה?!".

קוד לחיי נצח

בראייתו, הפתרון אינו נראה באופק. "השלטון מפחד", הוא טוען בעצב, "אנשים מנסים להוביל מהלכים ונאלצים להתקפל בלחץ התקשורת וגורמים אחרים. גם אם יש שינויים, הם מזעריים. אנשים מתעייפים לבסוף".

אפשר לשוחח עם הפרופ' נמדר שעות בנושאי משפט והלכה. יש לו רבות לומר על הניסיונות לשלב מרכיבים מהמשפט העברי בפסקי בית המשפט. אבל הוא ממהר לחזור לתלמודו, ובשנים האחרונות הוא משלב בלימודיו את תורת החסידות. "לימוד התורה הוא הקוד לחיי הנצח", הוא אומר. "תורת החסידות נותנת לנו כלים להפיכת עבודת החולין לקודש".


"לקחת? לפחות נהג בצניעות". הפרופ' נמדר


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)