חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ערים שלמות, קריות ומוסדות נמסרו לרבי באמצעות 'מפתח'
ניצוצי רבי

נושאים נוספים
אור וחום ההתקשרות
פרשת האזינו | הקרוב והרחוק
המענה האמיתי
יום חנוכת המקדש
עבודת יום-הכיפורים – בבית-המקדש
ערים שלמות, קריות ומוסדות נמסרו לרבי באמצעות 'מפתח'
יום-הכיפורים
היום הקדוש במחיצת רבותינו
"לכתחילה אריבער"
עת לדעת
"אמת, מה נהדר"
הלכות ומנהגי חב"ד
הלכות ומנהגי חב"ד

ממקומות רבים בעולם שוגרו לרבי 'מפתח העיר' או 'מפתח הבנין' * ע"י ראשי ערים מנהלי מוסדות שלוחים ועסקני ציבור * היבטים ומשמעויות מרתקים למחווה הזו, כפי שביאר הרבי במהלך השנים

מאת: הרב מרדכי מנשה לאופר

האירוע הראשוני המרכזי של מסירת מפתח העיר לרבי היה בהתוועדות האחרונה של שנת תשכ"ב. הרב יעקב פלס ע"ה מסר את מפתח העיר 'קרית-גת' לרבי. הרבי הקדיש לכך שיחה מיוחדת ('תורת מנחם' כרך לד עמ' 324) בה ביאר שמשמעות 'מפתח העיר' שעל ידו מתבצעת פתיחת וסגירת שערי העיר להגן עליה מהחוץ.

הרבי יצא מן ההתוועדות ובידו המפתח והדבר הונצח בתמונה שצולמה באותה התוועדות.

הערים שזכו

עד שנת תשנ"ב נמסרו לרבי עשרות רבות של מפתחות מכל העולם. בין ערי ארץ-הקודש שה"מפתחות" שלהן שוגרו ע"י ראשיהן לרבי הרכבנו את הרשימה הבאה:

1. אור-יהודה

2. אור עקיבא

3. אילת

4. אריאל

5. אשקלון

6. טבריה

7. יבנה

8. יקנעם

9. ירושלים

10. מושבה מגדל

12. מגדל העמק

13. מיתר

14. מעלה-אדומים

15. מצפה רמון

16. נווה מונסון

17. עמנואל

18. עפולה

19. עתלית

20. צפת

21. קרית טבעון

22. ראשון לציון

23. רחובות

24. רמלה

25. רמת ישי

26. שדרות

27. תל אביב

28. תל מונד

[גם אחרי כ"ז אדר תשנ"ב וג' תמוז תשנ"ד שוגרו מפתחות לרבי והם מונחים כבוד בספריית אגודת חסידי חב"ד].

השלוחים או מוסרי המפתחות זכו להתייחסויות מהרבי. זכורים הדברים שאמר הרבי בשנת תשל"ח לראש עיריית צפת בעת שמסר את מפתח  העיר, ותוספת יתרה לגאון החסיד ר' אריה לייב קפלן ע"ה, שליחו הראשי לצפת ב'יחידות' – ראה בהרחבה ב"מבוא" לאגרות קודש כרך ל"ג הנמצא בדפוס.

רשימה נרחבת בנושא פורסמה ב'התקשרות' גליון רלו (י"ב בשבט תשנ"ט) עמודים 14-10. ועתה הוספנו הוספות חשובות.

מסירת המפתחות ביהדות

התייחסות מיוחדת של הרבי לנושא המפתח מצויה במכתבו של הרבי לראש העיר וורצ'סטר מסצ'וסטס מר יוסף ח. כשדין מי"ג אדר א' תשכ"ז. באותו חורף התקיימה בעיר ועידת אמצע-החורף של 'נשי ובנות חב"ד' ומר כשדין כיבד את האירוע הן בעצם הופעתו והן באמצעות הצהרה רשמית שהנפיק ברוב אדיבותו באותו יום.

והרבי כתב לו בין השאר באנגלית (תרגום ב'כפר חב"ד' גליון 1496 עמ' 11):

הנני להביע לפניו את תודתי... באותה מידה על הכבוד והזכות שנתן לי בכך שהעניק לי את מפתח העיר, באמצעות ההנהלה של הוועידה... וברוח זו הנני מברך על הזכות שהעניק לי ע"י ההענקה הסמלית של מפתחות העיר וורצ'סטר.

למנהג עתיק זה יש מנהג מקביל בהלכה היהודית (וכן בספרי חוקים אחרים), והיא הפעולה של "מסירת המפתח" ("טראדיטיו קלאוויום"), שמבצעים אותה לא רק בתחום המסחרי, אלא גם בתחום החיים הדתיים.

יתירה מזו, בחיי היהדות מפקידים בידי האשה היהודית את המפתחות לאווירה הכללית של הבית, ולחיזוק המבנה המוסרי של כל המשפחה, וזה אמור להשתקף בהתנהגות היום-יומית הן בתוך הבית והן בחוץ. ולכן, המחווה שלו ותשומת-לבו הבליטו את הצד המאוד בסיסי הזה של הוועידה, ותרמו לה תרומה ממשית, ויורשה לי לומר בביטחון שהם תרמו גם לעירו החשובה בכלל.

מפתח העיר תל-אביב

בחודש תשרי תשכ"א עם נוסעי הצ'ארטר הראשון לרבי, נמנה העסקן החסידי הרה"ח ר' שלמה מיידנצ'יק ע"ה.

על פי הוראת הרבי הוא ניצל את שהותו בארה"ב לפגוש ראשי ערים ועסקנים ולקשרם עם כפר חב"ד. ביום ד' דחול-המועד סוכות מדווח ר"ש ('הקטר של חב"ד' עמ' 56) לרבי:

"מסרתי לו את האלבום של כפר חב"ד שיצא באנגלית... מר בים מסר לי את מפתח העיר, שהנני מעביר לכ"ק אד"ש".

בתמונות שנדפסו (שם עמוד רביעי של תמונות אחרי עמ' 96): "בהוראת הרבי, כראש העיר של כפר חב"ד נפגש עם ראשי ממשל וראשי ערים. בתמונה טקס החלפת מפתחות בעיריית דטרויט".

באותו עמוד נראה ר' שלמה עם מושל מינסוטה כשמימינו הרב משה פלר שי', שליח הרבי למינסוטה.

"ס. פאולא י[ו"ד] ש[בט] תש"מ

"מהמייער [=מראש העיר] ע[ל] י[די] הר[ב] ד[וד] שי' ראזן" כך רשם הרבי בפתקא המצורפת למפתח העיר שנשלח לרבי ע"י ראש העיר של ס. פאולא לרגל מלאת שלושים שנה לנשיאותו".

(צילום פורסם בגליון כפר חב"ד 1521 עמ' 34 אך שם נכתב בטעות תש"ל)

בחודש ניסן תשל"ז מלאו לרבי 75 שנה וראש עיריית תל אביב באותם ימים שיגר לרבי בהוקרה את 'מפתח העיר' תל אביב ('כפר חב"ד' שם עמ' 32).

לרגל פתיחת בית חב"ד באור יהודה שיגר בער"ה תשמ"ח עו"ד יצחק בוכבזה שכיהן באותם ימים כראש העיר את מפתח העיר ועליו חרוט: "אני מתכבד להגיש לך בזאת מפתח סמלי של עירנו" (תצלום שם).

תל-מונד ונס-ציונה

הרב עמרם שעתל מסר לרבי את מפתח היישוב תל-מונד, שנמסר לו במהלך כנס השלוחים בארצינו-הקדושה שהתקיים בנתניה.

בחודש מרחשון תשנ"ב מסר הרב ראובן פייגין – מנהל בית חב"ד הראשון שנפתח בשנת תשל"ה בנס-ציונה ונוהל על ידו במשך 17 שנה – מפתח העיר יחד עם תעודת הוקרה חתומה על ידי כל פרנסי העיר.

בין כסה לעשור ה'תשד"מ כתב הרבי איגרת לראש עיריית טבריה מר יגאל שי' ביבי בה הודה לו על מכתבו מכ"ו אלול תשמ"ג "בצירוף מפתח העיר טברי'" – צילום האיגרת פורסמה לראשונה ב'התקשרות' גליון רמ (י' אדר תשנ"ט) עמ' 12.

המפתח לשמחה

במהלך התוועדות יו"ד שבט תשל"ד נכח ראש העיר וורצ'סטר ממאסצ'וסטס מר עזריאל הכהן כ"ץ שהעניק לרבי את מפתח עירו.

בכ"ב שבט כותב לו הרבי (תרגום מאנגלית – נדפס באספקלריא של 'כפר חב"ד'):

נהניתי לראותו בהתוועדות יו"ד שבט, ובנוסף לכך שהודיתי לו באופן אישי על הכבוד הגדול בכך שהעניק לי את מפתח עירו, בשם אזרחי עירו, ברצוני לחזור בקיצור בכתב על כמה מהרגשות שהבעתי באותו מעמד.

כמובן ידועה לי העובדה שמי שמקבל כבוד כזה, מקבל יחד עמו חובה ואחריות נוספת. במקרה זה, הדבר מתבטא כמובן בכך שהוא קורא לפעילות מוגברת של תנועת ליובאוויטש בעירו, אשר במשך שנים כה רבות בעבר תרמה לחיזוק האופי החינוכי והמוסרי של הקהילה היהודית, דבר שבו זמנית מביא תועלת גם לאוכלוסיה הכללית של העיר, שהרי ידוע שיהודי מחשיב זאת לחובתו לקדם את כוחות המוסר והיושר של הקהילה שבתוכה הוא חי... הנ"ל משתקף גם במתנה הסמלית של מפתח העיר, משום שלמפתח שתי מטרות: לפתוח דלתות על מנת להכניס דברים טובים, ולנעול דלתות על מנת להשאיר בחוץ דברים בלתי רצויים. וזה גם המפתח לשמחה אמיתית של האדם, אשר נתגלה לבני-האדם ע"י אלוקים והופקד בידיו של כל אחד ואחד.

המפתח לשמחה

באותה התוועדות של יו"ד שבט תשל"ד דיבר הרבי ('שיחות קודש' תשל"ד כרך א' עמ' 326 ואילך) על חשיבות מצוות מזוזה, הנקבעת בפתחי בתים. מכאן עבר לדבר על קנין המתבצע על ידי מסירת המפתח שעל ידו נקנה הבית (שכמבואר בגמרא יש בזה כמה פרטים וגדרים – ראה בבא קמא נב, א), והאריך בצורך וחשיבות "מפתח": פותח וסוגר הדלתות ומבטיח את הצרכים לשמם יש צורך בבית: יכיל דברים הצריכים לבית וישמור מפני כניסת ענינים שאינם רצויים בבית.

כשבית פתוח או סגור תמיד אין צורך במפתח – אלא פעמים שצריך להיות פתוח ולפעמים סגור והמפתח ניתן בידי מי שבידו הסמכות וההכרעה, וכך יתנהל הבית כדבעי.

כלומר:

עם המפתח מצויה השליטה וההכרעה על המקום שימלא שליחותו ותפקידו שלשמה נברא – במטרה כפולה: הן בנוגע לעצמו הן בנוגע לסביבה וה"מפתח" הוא הן בנוגע ל"סור מרע" נעילה בפני דברים, "ועשה טוב" פתיחה כדי להכניס כל טוב האפשר.

הרבי האריך גם בענין "מפתחא דכליל שית".

ועוד אמר הרבי באותו מעמד (שם עמ' 327):

ישנו מי שבסמכותו למי להעניק את המפתח – הדבר מהווה, איפוא, סימן שהוא מי שב"השגחה-פרטית" נבחר לקבוע איזה ענינים להכניס למקום ואיזה ענינים לא להכניס לאותו מקום.

ואזי כאשר הוא ממלא תפקידו כדבעי הרי זכות הרבים מסייעתו שתהיה לו הצלחה יתירה עוד יותר מכפי שהוא מסוגל להכיל ולהשיג – נותנים לו, אפוא, כח מלמעלה לפעול בענינים שלהם שייך ה"מפתח" מתוך שמחה וטוב לבב.

לסיכום: "מפתחות" שנמסרו לנשיא הדור בוודאי תורמים ומשפיעים בזירוז ה"לתקן עולם במלכות ש-ד-י".


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)