חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:08 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לא מוותרים על הרכוש היהודי
חיים יהודיים

מדורים נוספים
שיחת השבוע 943 - כל המדורים ברצף
להיות אדם טוב ויהודי טוב
בציפייה לגאולה
ספרים
לא די להאמין, חובה לדעת
שבת-קודש
שאלה ותשובה
רופא מבורך
להתמסר לתורה
לא מוותרים על הרכוש היהודי
מי אומר קדיש 'תתקבל'?

 

טאוב בפולין: "דבר שהדעת אינה סובלתו"

בימים האלה מציין העולם שישים שנה לשחרור מחנה אושוויץ על-ידי כוחות הברית. כאן בארץ הגישה לפני כמה שבועות ועדה ממלכתית דוח מקיף על כספי הקרבנות שהופקדו בבנקים ארץ-ישראליים לפני המלחמה והיו רדומים כל השנים. רכושם של מיליוני הנספים יוסיף, ככל הנראה, להעסיקנו עוד זמן רב, כל עוד לא יבוא על פתרונו.

לבד מחשבונות הבנקים הרדומים הותירו אחריהם יהודי אירופה נכסי דלא-ניידי רבים. אנשים גורשו למחנות-עבודה ולתאי-הגזים ובאותה שעה השתלטו זרים על בתיהם, חנויותיהם, מפעליהם ואדמותיהם. האם אפשר בכלל, אחרי שישים שנה, לעשות משהו בנידון? לדברי שלמה טאוב מרעננה התשובה היא - בהחלט כן. הוא אומר זאת בעקבות ניסיון אישי שלאחרונה פרץ מתחום הפרט לתחום הכלל.

האב שתק

טאוב (56), כלכלן בהשכלתו, עלה ארצה מפולין, עם הוריו ואחותו, בהיותו כבן שנתיים. אביו, ר' חיים-צבי טאוב, תעשיין טקסטיל מצליח לפני המלחמה, מיעט לדבר בבית על שנות השואה ומה שקדם להן. "ידענו שאבא הותיר אחריו נכס בקרקוב", אומר טאוב. "רק לאחר שנפטר התחלנו לדבר על כך בקול רם עם אימא. לאחר שגם אימא הלכה לעולמה החלטנו, אני ואחותי, לבדוק את העניין לעומק".

הם שלחו למשרד עורכי-דין בקרקוב את כל המידע שהיה להם על נכסי אביהם. למזלם נפלה פנייתם לידי עורך-דין צעיר ושאפתן, שעמד על הפוטנציאל העסקי הגלום במקרה זה ובמקרים דומים. עורך-הדין גילה את הנכס המדובר, ולא זו בלבד - הוא גילה עוד נכס משפחתי. חשוב מכך, הוא הצליח להגיע אל רישומי הבעלות המקוריים של שני הנכסים. התברר כי הנכסים אכן רשומים על שם חיים-צבי טאוב. לאחר הליך משפטי שנמשך כשנתיים הושבה הבעלות על הנכסים לידי שני יורשיו.

חברה לאיתור והשבה

סיפור הצלחתם של האח והאחות לבית טאוב עבר מפה לאוזן, ואנשים החלו לפנות אל שלמה כדי שיעזור להם באיתור נכסיהם ובהשבתם לרשותם. מה שהחל כמתן עצות בלתי-מחייבות, תפס עד מהרה תאוצה, ובעקבות זאת הקימו שלמה טאוב ועורך-הדין הפולני את חברת 'לגאסי' (=מורשת).

"בשלב ראשון אנו מאמתים את המידע שנמסר לנו ומוודאים את קיומו של הנכס. לאחר מכן אנו בודקים את מצבו המשפטי, על שם מי הוא רשום, אם הולאם בידי השלטונות וכיוצא בזה. בשלב הבא אנחנו מעריכים את שווי הנכס, שכן לא תמיד כדאי המאמץ. לאחר מכן אנחנו מביאים את הנושא לערכאות, וכשמצליחים מוכרים את הנכס".

מלון של אדמו"רים

לדברי טאוב יש הצלחות לא-מעט. בימים האלה החברה מטפלת בכעשרה נכסים ברחבי פולין. אחד מהם הוא בית-מלון בעיירה ליד גדאנסק. "זו עיירה שאדמו"רים נהגו לנפוש בה לפני השואה. בדקנו וגילינו להפתעתנו כי בית-המלון פעיל עד עצם היום הזה. הנכס הזה שווה מיליונים, ובקרוב אנו מקווים כי יוחזר לידי בעליו".

לבד מההיבט הכלכלי רואה טאוב בפעילותו מלחמה בתופעה של 'הרצחת וגם ירשת'. "גירשו ושחטו את הורינו, וכעת יושבים בבתיהם ואף משתכרים מהם. זה דבר שהדעת אינה סובלתו", אומר טאוב.


 
תגובות
2.
רכוש הנספים באירופה - איננו הפקר. לא לוותר
שלמה טאוב-27/12/05 17:09
1.
מדוע אין יותר אינפורמציה
אבי-14/03/05 08:59

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)