חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ספק-דילוג בתפילה
פינת ההלכה והמנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1140 - כל המדורים ברצף
להחזיר את הרכבת אל הפסים
חדש על המדף
ברכה למברך יהודי
לך-לך
לחפש יכולים
ברית שלום
שלב ההכנה
עבודת הפשטות
כששליחי 'המוסד' זקוקים למוהל
ספק-דילוג בתפילה

שאלה: מי שמתפלל על-פה וכשהגיע לברכות קריאת שמע נדמה לו שדילג על קטעים בפסוקי דזמרה, האם הוא רשאי לחזור ולאומרם? ומה יעשה מי שמברך ברכות השחר על-פה, ונדמה לו שדילג על כמה ברכות?

תשובה: רצוי להתפלל ולברך תמיד מתוך הסידור. זאת לא רק מחשש לדילוגים, אלא בעיקר כדי לכוון היטב בתפילה, ולהתפלל מתוך קבלת-עול מלכות-שמים שלמה. ונתנו רמז לזה מהפסוק (אסתר ט,כה) "אמר עם הספר – ישוב מחשבתו הרעה", היינו, כשמתפללים מתוך הספר – מתבטלות המחשבות הבלתי-רצויות.

כלל הוא, שאם אדם חושש שדילג על קטע כלשהו ובינתיים כבר אמר קטע שלאחריו, אנו מניחים שהמשיך כדרכו ואמר הכול. למשל, בהיותו מסופק אם הוא עומד במילה 'וכתבתם' של פרשת 'שמע'  או בזו של פרשת 'והיה אם שמוע' צריך להמשיך בפרשת 'שמע'; אבל אם בינתיים התחיל מעצמו "למען ירבו ימיכם", אנו מניחים שקרא הכול כפי הרגלו, וימשיך ויסיים את הפרשה השנייה. מכאן שבשאלה הראשונה אין מקום לחשוש.

גם אם אכן דילג על מקצת פסוקי דזמרה, וכעת הוא כבר עומד בברכות קריאת-שמע, אסור לו להפסיק ולאומרם שם (אלא אם ירצה, יאמרם אחרי סיום התפילה).

כך בעניין ברכות השחר: אם כבר אמר את הברכה שלאחריה, אינו צריך לחשוש כלל. אם האדם אינו בטוח שדילג על ברכה כלשהי, אסור לו לאומרה שוב, כי "ספק ברכות – להקל", מחשש 'ברכה לבטלה', שהיא איסור חמור. ואם ליבו נוקפו, רשאי לבקש מאדם אחר, שטרם אמר את הברכה, לומר אותה בקול ולכוון להוציאו ידי חובה.

מקורות: ברכות טז,א. שו"ע ושו"ע אדמו"ר הזקן סי' סד סעיף ד. וראה סי' נב סו"ס א, ובסימן רטו.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)