חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

השיבה שופטינו כבראשונה
חיים יהודים

מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1225 - כל המדורים ברצף
בתקווה שהמסר נקלט
יש חדש
הדרך לתיקון הרע
עם-ישראל
מלאך של רחמים
הדבקות שהכריעה
נבואת בלעם
א-ל אחד ושני עולמות
השיבה שופטינו כבראשונה
נגינה בשבע ברכות

עשרים וחמש שנה פועל עורך-הדין אביעד ויסולי (55) באולמות בית-המשפט, אבל הכנסת קהילה חסידית שלמה לכלא, בשבוע האחרון, גורמת לו להכריז: "הגענו לקו פרשת המים במערכת היחסים בין הציבור החרדי לבין מערכת המשפט בישראל".

עו"ד ויסולי הוא יו"ר המטה למען ארץ-ישראל, והוא מייצג לא-אחת לקוחות ללא תשלום. "אני אוהב לחתור לצדק, לתקן עוולות", הוא מעיד על עצמו. את עבודתו במקצוע החל בארה"ב, אבל דווקא שם נתקל בבעיה. "לעמוד בבית-המשפט חבוש כיפה היה עניין לא-פשוט", הוא אומר. "ראיתי עורכי-דין דתיים שהסירו את הכיפה מראשם קודם שנכנסו לאולם בית-המשפט. כשעמדתי חבוש כיפה מול השופטים הייתה תמיד תחושה שהם מביטים בך בהסתייגות מסוימת, אבל הכיפה, כמובן, נשארה".

הכיפה מחייבת

כשחזר לארץ שמח לראות יותר ויותר יהודים דתיים וחרדים המשמשים עורכי-דין. "בעשור האחרון נכנסים למקצוע עוד ועוד יהודים שומרי מצוות, ואני בטוח שזה ישפיע על מערכת המשפט", הוא אומר. לדעתו, עו"ד חובש כיפה חש מחוייבות רבה יותר למוסר. "אם יתפסו עו"ד דתי בשקר, הדבר הראשון שיאמרו לו הוא: 'איך אתה מעז לשקר עם כיפה על הראש'. הכיפה מחייבת".

ההתנגשות החזיתית בין בג"ץ לציבור החרדי נובעת לדבריו מהנתק בין מערכת המשפט לעולמו של הציבור החרדי. "זה ציבור שגדל בקצב מהיר, הן מבחינה דמוגרפית, כלכלית ופוליטית הן מבחינת המעורבות במדינה. לפנים, למשל, הייתה רק עיר חרדית אחת – בני-ברק. כיום יש לפחות חמש ערים חרדיות, שוקקות חיים. אבל במערכת המשפט אין שום הבנה לציבור החרדי. ההתנגשות הייתה צפויה".

יהודית ודמוקרטית?

מקור הבעיות נובע, לדעתו, מדרך תפיסתה של מערכת המשפט את המושג 'מדינה יהודית': "מדינת ישראל מוגדרת קודם כל יהודית ואחרי-כן דמוקרטית, אבל בית-המשפט הפך את הדברים. כמעט אין התייחסות למילה יהודית במערכת המשפט", הוא מסביר. הוא מתקומם לנוכח מה שהוא מכנה התערבות בג"ץ באמונת הציבור החרדי. "השופט תקף את החרדים על שביקשו להיוועץ ברבותיהם בעניין המשפט. זה היה אבסורד מוחלט".

הטענה כלפי הציבור החרדי שאין הוא מאמין במשפט הישראלי מקפיצה אותו. "מי אמר שצריך להאמין בבית-המשפט?!", הוא תמה. "יהודי חרדי אינו חייב להאמין בבית-המשפט. הוא חייב לציית לחוק. זו טעות מדהימה לטעון שהחרדים צריכים להאמין בפסיקת בית-המשפט".

אין ייצוג לציבור

מרגיזה אותו העובדה שאין שום ייצוג לחרדים ולדתיים-לאומיים בבית-המשפט העליון. "שני המגזרים האלה הם לפחות עשרים אחוזים מאזרחי המדינה, ומגיעים להם לפחות שלושה שופטים. העובדה שאין להם ייצוג הולם הולידה את המשבר הנוכחי. לי זה מזכיר את תקופת הגירוש מגוש-קטיף – שם עבר קו פרשת המים בין בג"ץ לדתיים-לאומיים. זה הרקע לאיבוד כוחו של בג"ץ בציבור".

אבל הוא דווקא אופטימי באשר לעתיד. "אני בטוח שבתוך שנים לא-רבות תבין מערכת המשפט את הלכי-הרוח של החרדים, תעריך אותם ותכיר בהם. דווקא 'פרשת עמנואל' תביא איזון ביחסי הכוחות, וכל אחד ואחד מן הצדדים יכיר במגבלות כוחו".

התנגשות. ויסולי על רקע הפגנת החרדים נגד בג"ץ


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)