חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 ט' בניסן התשפ"ד, 17/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ברית נצחית, ירושה נצחית
מאמרים נוספים בפרשה
יהודי מחפש תמיד את הנס
"מצורע" - המצב שלפני הגאולה
למה המשיח נקרא "מצורע"?
כשהקב"ה ישיב אליו כל יהודי
גודל חביבותו של יהודי
כל מילה מדוייקת
לכפר על הזולת
למצוא את המטמון
לעולם יש תקנה
יהודי, בפנימיותו, נשאר טהור
מהנגע באים לגילוי המטמון

ונתתי לך ולזרעך אחריך (בראשית יז,ח)

בחלקה האחרון של פרשתנו מצווה הקב"ה את אברהם אבינו על מצוות ברית המילה. כהקדמה לציווי על המילה מבטיח הקב"ה לאברהם את ארץ-ישראל: "ונתתי לך ולזרעך אחריך את ארץ מגוריך, את כל ארץ כנען, לאחוזת עולם".

מהעובדה שירושת הארץ נכרכה בציווי על ברית-המילה למדו חז"ל, ששני הדברים תלויים זה בזה: "אם מקיימין בניך את המילה הן נכנסים לארץ, ואם לאו אין נכנסים לארץ". וכך אומר הזוהר: "כל מי שנימול, יורש את הארץ".

הבטחה חוזרת?

הבטחה חוזרת זו מעוררת שאלה: הלוא הקב"ה כבר הבטיח את ארץ-ישראל לאברהם אבינו, בברית בין-הבתרים; מה נתחדש אפוא בהבטחה הנוספת, התלוי במצוות המילה?

לכאורה היה אפשר לומר, שהחידוש כאן הוא במילים "לאחוזת עולם"; כלומר, שהבטחת הארץ היא לנצח-נצחים. אבל קשה לפרש כך, שהרי גם ההבטחה בברית בין-הבתרים היא הבטחה נצחית. הלוא זו כל מהותה של הברית –  ברית-נצח בין הקב"ה ובין זרעו של אברהם, ועל-כן ברור שכבר אז הובטחה הארץ לעולמי-עולמים.

מכירה, מתנה, ירושה

ההסבר הוא, שבירושת הארץ מצאנו כמה דרגות: מכירה, מתנה, ירושה. ההבדל ביניהן הוא במידת התמורה שניתנת בעבור החפץ: במכירה ניתן החפץ תמורת תשלום מחיר; במתנה אין מחיר, אבל צריכה להיות סיבה שבעבורה מחליט הנותן להעניק את המתנה; ואילו בירושה אין היורש עושה דבר כדי לקבל את הירושה, אלא הוא מקבל אותה בלי שום פעולה מצידו.

הבטחת הארץ בברית בין-הבתרים הייתה בבחינת 'מכירה'. הקב"ה נתן לאברהם את הארץ, ובתמורה היו בניו צריכים לקיים את חלקם ב'עסקה' – "גר יהיה זרעך בארץ לא-להם, ועבדום ועינו אותם ארבע-מאות שנה" – לרדת לגלות מצרים.

בלי שינויים

לעומת זאת, בציווי על ברית-המילה נתן הקב"ה את הארץ "לאחוזת-עולם" – בבחינת 'מתנה' ו'ירושה', שאינן תלויות ב'תשלום' מצד המקבל. כשם שברית-המילה יוצרת קשר נצחי, שאינו ניתן לשינוי, בין הקב"ה ובין עם-ישראל, כך נתינת הארץ היא דבר נצחי שאינו יכול להשתנות.

כאשר יהודי מתקשר עם הקב"ה על-ידי ברית-המילה, הוא זוכה בארץ-ישראל כמו בן היורש את נכסי אביו, שאין הוא צריך לעשות שום פעולה כדי לקבלם. כך הבעלות של עם-ישראל על ארץ-ישראל אינה תלויה במצבו של עם-ישראל ובתנאים כלשהם, אלא היא נחלתו לנצח. כך יהיה בסוף הגלות, שהקב"ה יגאל את כל ישראל בזכות המילה, וכולם יבואו לארץ-ישראל, שהיא נחלת-עולם לעם-עולם.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך לה, עמ' 45)



 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)