חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לקבל בזכות ולא בחסד

השכר המובטח בפרשת "עקב", הוא בזכות הברית והשבועה שנשבע הקב"ה לאבותינו, דהיינו - בחסד. מדוע באה ההתנייה "עקב אשר תשמעון" היוצרת זכות לשכר?
מאמרים נוספים בפרשה
כל המצוות חשובות
לקבל בזכות ולא בחסד
מיזוג ניגודים
שובע ורעבון
הגלות צומחת מהחשבת העולם
עוני ועושר ב"לחם מן השמים"
שוויון שכל-כולו "אצבע אלוקים"
מסירות-נפש של רועה ישראל
הטכנולוגיה בשירות השכינה
הלוחות והצדיקים
שוחד לקב"ה?
מתי הקב"ה נושא פנים
מתוך ההסתר פורץ הגילוי
כמו ילד קטן שמתחיל ללמוד
חובת הנשים בתלמוד תורה
סגלות המזוזה – לשמור
התזכורת המתמדת של המזוזה
המזוזה עובדת בשבילך
המתנה שקיבל משה רבנו
למעלה ממילוי חובה

והיה עקב תשמעון (דברים ז,יב)

בין ידידים קיימת התופעה של כריתת ברית, או שבועה שהם נשבעים איש לרעהו. מטרת הברית והשבועה היא לתת תוקף נצחי לאהבה שביניהם. אדם הכורת ברית עם רעהו או נשבע לו אמונים, מתחייב בזאת לשמור על הקשר עמו ויהי מה.

בתחילת פרשתנו פותחת התורה: "והיה עקב תשמעון את המשפטים האלה", ומבטיחה על כך את השכר - "ושמר ה' אלוקיך לך את הברית ואת החסד אשר נשבע לאבותיך". נשאלת כאן השאלה: אם השכר הוא על שמירת התורה והמצוות - הרי יהודי שמקיים את התורה זוכה בשכר מכוח עבודתו-שלו, ולא בגלל הברית והשבועה עם האבות; ואם השכר הוא בזכות הברית והשבועה - הלוא את השכר הזה צריך הקב"ה לתת בכל מקרה ולא להתנותו בשמירת התורה?!

לא מתנת חינם

הביאור על כך הוא, שאמנם השכר הוא בזכות הברית והשבועה, אלא שכדי לקבל שכר נעלה זה, דרושה הקדמה של "עקב תשמעון". הקב"ה אינו רוצה שהשפע שהוא נותן לברואיו יהיה בבחינת 'לחם חסד' (המכונה 'לחם בושה'). כדי שהאדם אכן יזכה בטובה אמיתית ושלמה קבע הקב"ה, שגם הדברים הניתנים כמתנה מלמעלה, ידרשו הקדמה של עבודת האדם, ואז הוא מקבל לאין-ערוך יותר ממה ש'מגיע' לו תמורת עבודתו ומעשיו.

כיצד זוכים לאותו שפע עילאי? אומרת התורה: "והיה עקב תשמעון". ב'עקב' יש שני פירושים: א) אלה המצוות הקלות "שאדם דש בעקביו"; ב) זהו קיום המצוות בסוף הגלות, בזמן 'עקבתא דמשיחא'.

עקבות המשיח

המשותף לשני הפירושים הוא, שמדובר בקיום מצוות כשהאדם אינו חש כל-כך את האור שבהן: הוא אינו מרגיש את מעלתן של המצוות הקלות, וכך גם בזמן 'עקבתא דמשיחא' אין מרגישים את האור שבתורה ובמצוות. קיום המצוות במצב זה הוא מתוך קבלת עול והתבטלות, ולא מתוך הבנה ותחושה פנימית.

אך מתברר, שלקיום מצוות כזה יש מעלה גדולה. כשיהודי מקיים מצוות מתוך הבנה ורגש, לא ניכרת בזה כל-כך עבודת-ה', שהרי בעצם הוא עושה את מה שהוא רוצה ומרגיש שראוי לעשות. אך כאשר יהודי מקיים מצוות מתוך קבלת-עול והתבטלות - ניכר בזה במלוא הבהירות שהוא עובד את ה' וממלא את רצונו-הוא!

קבלת-עול

קיום המצוות מתוך קבלת-עול מוחלטת ומתוך התבטלות לקב"ה - מבלי לערב בהן את השכל והתחושות האישיות - מגיע עד לדרגות הגבוהות ביותר, עד הקב"ה בכבודו ובעצמו, ולכן על-ידי כך זוכים להתגלות הברית והשבועה שנשבע ה' לאבות.

זו המעלה של קיום התורה והמצוות בתקופה שלנו, כשאין אנו רואים ומרגישים כל-כך את הגילוי האלוקי - שכן על-ידי קבלת-העול דווקא בימים אלה אנו מגיעים לדרגות הנשגבות ביותר.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך ט, עמ' 71)

----------

1) דברים ז,יב.

2) ראה תנא דבי אליהו רבה פרשה כ. לקוטי תורה ויקרא ז,ד.

3) רש"י ריש פרשתנו.

4) אור התורה ריש פרשתנו. ועוד.



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)