חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לחולל מהפך
מאמרים נוספים בפרשה
השפעת צדיק על עירו
אסור לאבד את הראש
לחולל מהפך
הראש והרגל שווים
מלאכי מרום מלווים אותנו
הארץ תיכבש מאליה
חיים של צדיק
שכר בלתי-מוגבל
שלמות אישית – בעדיפות שניה
יעקב בונה בית של קבע
התכלית - בעולם הזה
ברכה לסייעניו של יהודי
הגברת מוח על לב
הצלחה בחינוך דווקא בתנאים קשים
סוד הצלחתו של יהודי
לבן ויעקב - שתי השקפות-עולם
השליחות של יהודי
חתונת יעקב כמקור כל החתונות
מקור הביטחון של לאה
נדרו של יעקב אבינו

ויצא יעקב מבאר שבע (בראשית כח,י)

את יציאתו של יעקב אבינו לחרן מתארת פרשתנו במילים: "ויצא יעקב מבאר שבע". מבאר המדרש, שיציאתו מ'באר-שבע' רומזת לכך שיצא "מבארה של שבועה. אמר (יעקב), שלא יעמוד עלי אבימלך ויאמר הישבע לי, כשם שנשבע לי זקנך".

המדרש מוסיף ומסביר, ששבועתו של אברהם לאבימלך גרמה לעיכוב כניסתם של בני-ישראל לארץ-ישראל במשך שבעה דורות (מאברהם עד משה). בפועל התעכבה הכניסה לארץ דור נוסף, שכן רק יהושע הכניס את העם לארץ, וזאת משום שגם יצחק נשבע לאבימלך ובכך עיכב את הכניסה בדור נוסף. לכן יצא יעקב "מבאר שבע", כדי שלא יצטרך להישבע לאבימלך.

הבדל מהותי

דברי המדרש מעוררים כמה שאלות. ראשית, אם אברהם ויצחק לא חששו להישבע לאבימלך, מדוע דווקא יעקב חשש מפני השבועה, עד שכדי שלא להישבע יצא מבאר-שבע? ומצד שני, איך ייתכן שאברהם ויצחק נשבעו לאבימלך מבלי לחשוש לעיכוב כניסתם של בני-ישראל לארץ?

התשובה נעוצה בהבדל המהותי שבין אברהם ויצחק לבין יעקב. אצל אברהם - "יצא ממנו ישמעאל", ואצל יצחק - "יצא ממנו עשיו". לעומת זאת, יעקב - "מיטתו שלמה", וכל בניו היו שלמים בקדושתם.

שתי דרכים

ההבדל הזה מעיד על שוני מהותי בעבודתם. כל שלושת האבות עסקו בהפצת שמו של הקב"ה ובהחדרת הקדושה האלוקית לתוך העולם הגשמי, אך היה הבדל ביניהם: אברהם ויצחק לא הצליחו להפוך את הרע לטוב, אלא לכל היותר הגיעו למצב שהרע לא נלחם בהם. לכן יצאו מהם ישמעאל ועשיו, וגם פעולתם בעולם לא הייתה קבועה וסופית.

לעומת זאת, יעקב היה בו הכוח להפוך את הרע לטוב ואת הפך הקדושה - לקדושה. הוא הלך לחרן, "חרון-אף של מקום" בעולם, כדי לברר את המקום הזה ולהפוך גם אותו לקדושה. הקדושה אצלו הייתה מושלמת, ולכן זכה ש"מיטתו שלמה".

דרכו של יעקב

לאור זאת יובן מדוע אברהם ויצחק נשבעו לאבימלך, ואילו יעקב נמנע מכך. אברהם ויצחק, שעבודתם היא להביא לידי כך שהרע לא יילחם בהם, כרתו ברית עם אבימלך, כדי שלא יתנגד להם ולא יפריעם בעבודתם; אולם יעקב, שעבודתו היא להפוך את הרע לטוב, לא היה יכול לכרות ברית עם אבימלך, ובכך להניח מקום למציאות של ניגוד לאור האלוקי.

דווקא הדרך של יעקב אבינו, הפעולה היסודית והעמוקה בתוך מציאות העולם, עד שהוא עצמו מתהפך לקדושה, היא שהביאה לידי כניסתם של בני-ישראל לארץ. וגם הגאולה העתידה לבוא תהיה בזכות יעקב - "לא כאברהם שכתוב בו הר... אלא כיעקב שקראו בית" - בביאת משיח-צדקנו בקרוב ממש.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך י, עמ' 88)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)