חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

התורה בתוך מציאות החיים
מאמרים נוספים בפרשה
האלילות עצמה מכירה בקב"ה
התורה בתוך מציאות החיים
אחדות בתוך ניגודים
עצם התורה – לנשים
5 קולות במתן-התורה
גשר בין שמים לארץ
"לאמור" - למי?
התבטלות והבנה בלימוד התורה
מהותה של התורה
הנסתר - גלוי, והנגלה - נסתר
מילים מצריות בעשרת הדיברות
משעבוד מצרים להשתעבדות לקב"ה
שבת בימי החולין
מעשה, דיבור ומחשבה בשבת
כיבוד הורים - כבוד הבורא
כאשר ראו את הקולות
בלי לשבור את חוקי הטבע
כבוד הזולת
לא די להאמין, צריך לדעת
לא לסמוך על בינת אנוש
לחבר את החכמה למעשה

מדוע אתה יושב לבדך וכל העם ניצב עליך מן בוקר עד ערב (שמות יח,יד)

פרשתנו נקראת יתרו על שמו של חותן משה, והוא עצמו נקרא כך משום "שייתר פרשה אחת בתורה". יתרו הוסיף פרשה בתורה, כאשר ראה את משה עומד מול בני-ישראל מן הבוקר ועד הערב, מלמד אותם תורה ושופט ביניהם. הוא אמר למשה: "מדוע אתה יושב לבדך, וכל העם ניצב עליך מן בוקר עד ערב", ויעץ למנות שרי אלפים, שרי מאות וכו', כדי שיסייעו למשה לנהל את ענייני העם.

נשאלת כאן שאלה פשוטה: איך ייתכן שמשה רבנו, הרועה הנאמן של עם-ישראל, לא הבין בעצמו שאין בכוחו לנהל לבדו את ענייני העם, ונזקק לקבל עצה כה פשוטה מיתרו?

מפי הגבורה

דבר דומה מצאנו במעמד הר-סיני עצמו. משה רבנו רצה שבני-ישראל יקבלו את התורה ישירות מפי הגבורה, אולם בני-ישראל אמרו למשה: "אם יוספים אנחנו לשמוע את קול ה' אלוקינו עוד, ומתנו". הם ביקשו, שמשה ישמע את הדברים מפי ה', והוא יעבירם לעם.

משה רבנו הצטער לשמוע זאת ("נצטערתי עליכם וריפיתם את ידי"), אולם הקב"ה אמר לו: "שמעתי את קול דברי העם הזה... היטיבו כל אשר דיברו". ושוב נשאלת אותה שאלה: וכי משה רבנו לא היה יכול להבין בעצמו, שבני-ישראל עדיין אינם מסוגלים לקבל כמותו את דברי ה' היישר מפי הגבורה?

המצב האמיתי

אין ספק שמשה, הרועה הנאמן, ידע להעריך נכונה את יכולתו של העם. הוא ידע שהעם מצד עצמו אינו מסוגל לקבל את התורה מפי הגבורה, אבל הוא רצה להרים את העם לדרגה גבוהה יותר, שבה יש בכוחו לקבל את דברי ה'. כאשר משה רבנו מרומם את בני-ישראל, הוא נותן להם כוח לשמוע את דבר ה' מפי הגבורה.

כנגד זה טענו בני-ישראל, שכאשר משה רבנו מרומם אותם, אין זה מצב אמיתי של קבלת התורה בשכלם ובחושיהם. הם רוצים לקבל את התורה במצב האמיתי שלהם, שבו אין בכוחם לשמוע את קול ה' מפי הגבורה. אבל אז התורה מתקבלת בשכלם ובהשגתם, והיא נקלטת בתוכם בצורה פנימית ואמיתית.

מריבות היום-יום

כך גם בענייני המשפט: כאשר בני-ישראל עומדים מול משה, הם מתרוממים מדרגתם העצמית ואינם יכולים להיות שקועים בעסקיהם וב"דברי ריבותם". כך רצה משה להנהיג את העם - שיהיו מחוברים לדרגתו העליונה ולא יהיו שקועים במריבות חיי היום-יום.

יתרו ראה שמצב זה אינו המצב הטבעי של העם, והקב"ה קיבל את טענתו, שכן הקב"ה ידע שמשה עתיד למות ובני-ישראל ייכנסו לארץ-ישראל בלעדיו, ושם יעסקו בחיי היום-יום. לכן אישר את העצה של מינוי שרי אלפים וכו', כדי שהתורה תחדור לתוך מציאות החיים כפי שהיא, ובכך תחדיר את אור הקדושה לתוך חיי המעשה ותכין את העולם לגאולה האמיתית והשלמה.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך טז, עמ' 203)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)