חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

בלי מעורבות אישית
מאמרים נוספים בפרשה
מציאות שלמה
שמחת התורה והסליחה
לעבוד בידיים ולשמור על ראש שקט
השבת ומלאכת המשכן
השראת השכינה בלי קיצורי-דרך
בלי מעורבות אישית
הפרנסה היא רק מכשיר
האש למען האפר
לומדי תורה ותפקידם
כשמשה מצווה - אין הפרעות
עד הפרט האחרון
אומנות מיוחדת של הנשים
בלי הבדלי מעמדות
המשכן - כפרה על העגל
הקשר הגלוי והקשר הנסתר
תפקידם של נשיאי-ישראל

ששת ימים תיעשה מלאכה (שמות לה,ב)

למחרת יום-הכיפורים, כשירד משה רבנו מהר-סיני לאחר שהקב"ה סלח לעם-ישראל על חטא העגל, אסף משה את כל ישראל והזהיר אותם על שמירת השבת. בכך נפתחת פרשתנו: "ויקהל משה את כל עדת בני-ישראל".

אם כוונתו של משה היא להזהיר את בני-ישראל על שמירת השבת, היה צריך לכאורה להסתפק באמירה: "ביום השביעי יהיה לכם קודש, שבת שבתון", אך הוא מקדים ואומר: "ששת ימים תיעשה מלאכה", וזה, למעשה, הציווי הראשון שמצווה משה את בני-ישראל לאחר המחילה על חטא העגל. עלינו לומר אפוא, שתוכנו של הציווי נועד למנוע אפשרות של הידרדרות לחטא העגל.

שורש האלילות

איך בכלל יכול אדם לעבוד עבודה זרה? מסביר הרמב"ם, ששורש עבודת האלילים נובעת מכך, שההשפעה מלמעלה עוברת דרך הכוכבים והמזלות. בני-האדם התחילו לעשות צלמים וצורות של הכוכבים והמזלות, בתקווה לקבל מהם שפע רב יותר.

טעותם הגדולה הייתה, שהם ייחסו לכוכבים ולמזלות יכולת של בחירה, כאילו הם עצמם קובעים מי יקבל יותר ומי פחות. האמת היא, שהכוכבים והמזלות אינם אלא 'כגרזן ביד החוצב', ורק הקב"ה קובע את מידת השפע. לכן אסור לפנות אל הכוכבים והמזלות ולעובדם, אלא האדם צריך לפנות אל הקב"ה לבדו.

כלי בלבד

במובן דק יותר אפשר למצוא סוג של 'עבודה זרה' במתן חשיבות יתרה לפרנסה ולתחבולות העסקים. אכן, השפע האלוקי עובר דרך העסק והמלאכה, אבל הם אינם אלא כלים בלבד להעברת השפע האלוקי ולא מהם בא השפע. מי שמתייחס לכלי הפרנסה כאל מקור השפע, עושה בדקות אותה טעות של עובדי עבודה זרה.

לכן מדגיש משה רבנו מיד לאחר רדתו מן ההר, כי העבודה והמלאכה בששת ימי המעשה צריכה להיעשות באופן שלא תייחס חשיבות יתרה לעצם עבודת הפרנסה. הוא מדייק לומר: "ששת ימים תיעשה מלאכה" ("תיעשה" ולא "תעשה"). כלומר, המלאכה צריכה להיעשות כאילו מאליה, בלא להשקיע בה את כל הנפש ולתלות בה את כל תקוותיו של האדם.

בלי פרס

עניין זה קיים גם בדרגה גבוהה יותר - בעבודת ה' עצמה. עבודת ה' נכונה היא כמאמר חז"ל: "אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על מנת לקבל פרס". ה'פרס', זו הרגשת הנועם והמתיקות שיש לאדם בקיום התורה ומצוותיה, והאדם צריך לעבוד את ה' לא משום הנעימות והמתיקות שהוא חש, אלא מתוך קבלת עול מלכות שמים.

גם דבר זה רמוז בציווי "תיעשה מלאכה". המלאכה, עבודת ה', צריכה להיעשות כאילו מאליה, בלא המעורבות האישית של האדם. הוא צריך לסלק הצידה את עצמו ואת הנאתו, ולהתמסר לרצון ה' מתוך קבלת עול. זה התיקון השלם לחטא העגל, ועל-ידי כך זוכים להשראת השכינה בעם-ישראל.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך א, עמ' 191)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)